top of page
E_Matsoukis.jpg

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 21 Ιουνίου 2020, ο Ευθύμιος Ματσούκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Veridos Ματσούκης Α.Ε.

 

Άνθρωπος  οξύνους, σεμνός, ευγενής,  γεμάτος καλοσύνη, λάτρης  της καλαισθησίας και του χιούμορ, εξωστρεφής και  άοκνος στη δουλειά, έβλεπε μακριά και ταυτόχρονα  δίπλα του.

Μακριά γιατί είχε όραμα για τη δουλειά του και σχέδιο. Δίπλα του γιατί δεν ξεχνούσε ποτέ ότι το κλειδί για  την ίδια τη ζωή και την επιτυχία ήταν η σύζυγός του, οι  κοντινοί του άνθρωποι, οι φίλοι του και οι συνεργάτες του. Και θεωρούσε πάντα τους εργαζόμενους της Veridos Ματσούκης τη μεγάλη οικογένειά του.

 

Γόνος τρίτης γενιάς στον τομέα των εκτυπώσεων - ο παππούς του είχε ενασχοληθεί ήδη απο το 1891 με τον χώρο των Γραφικών Τεχνών - ο Ευθύμιος Ματσούκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και σπούδασε πρώτα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Maryland και στη συνέχεια έλαβε το μεταπτυχιακό του στις Οικονομικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Arkansas.

 

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, εντάσσεται ως στέλεχος στην οικογενειακή επιχείρηση “Αλέξανδρος Ματσούκης Α.Ε.”, η οποία από το 1969 συνεργάζεται με τoν Γερμανικό όμιλο “Giesecke + Devrient GmbH”, Μονάχου στο τομέα των  εγγράφων ασφαλείας και των ταξιδιωτικών εγγράφων.

 

Σε σύντομο χρονικό διάστημα  αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρίας, η οποία τα επόμενα χρόνια αναπτύσεται συνεχώς και γίνεται μία από τις κορυφαίες εταιρίες της Ελλαδας στο κλάδο αυτό, με ταυτόχρονη παρουσία επίσης σε χώρες του εξωτερικού.

 

Το 2007 αναβαθμίζει τη σχέση της οικογενειακής επιχείρησης με τον Γερμανικό όμιλο, στη δημιουργία της κοινοπραξίας  Giesecke + Devrient Ματσούκης Α.Ε., στην οποία διατηρεί τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

 

Παράλληλα, ο Ευθύμιος Ματσούκης από το 1985 μέχρι το 2005 είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου  Λιθογραφικών Επιχειρήσεων, του οποίου διετέλεσε και Πρόεδρος, ενώ από το 1991 μέχρι το 2016 είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας εκτυπώσεων εγγράφων ασφαλείας, της Intergraf και επί σειρά ετών (2003-2016) εκλέγεται Πρόεδρος της.

 

Παράλληλα ,την τελευταια 15ετια, οδηγεί  ως Διευθύνων Σύμβουλος της 100% οικογενειακής επιχείρησης ‘Ματσούκης Γραφικές Τέχνες΄ που δραστηριοποιειται για πολλές δεκαετίες στο χώρο της χάρτινης συσκευασίας, σε συνεχή ανάπτυξη, εδραιώνοντας έτσι  την  θέση της αναμεσα στις σημαντικότερες εταιρίες στην Ελληνική αγορά και είναι

Η αρχαιότερη εκτυπωτική εταιρία στην Ελλάδα με ρίζες απο το 1891.

 

Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, ο Ευθύμιος Ματσούκης  οικοδομεί μια στέρεη και

αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης με τους Γερμανούς εταίρους και η νέα εταιρία ανοίγει τα φτερά της στις παγκόσμιες αγορές. Το εργοστάσιο στο Ιλιον γίνεται πρότυπο για την

παραγωγή ταξιδιωτικών και άλλων εγγράφων ασφαλείας και αναβαθμίζεται διαρκώς με όλες τις διεθνείς πιστοποιήσεις.

 

Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης η εταιρεία παραμένει ισχυρή, και προστατεύει τους εργαζόμενους μη κάνοντας μειώσεις μισθών ή απολύσεις. Αντιθέτως με το ανήσυχο πνεύμα του ο Ευθύμιος Ματσούκης σχεδιάζει το μέλλον.

 

Το 2015, παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος και στο νέο εταιρικό σχήμα που διαμορφώνεται, υπό την επωνυμία Veridos Ματσούκης Α.Ε., μετά τη σύμπραξη της Giesecke + Devrient GmbH με την Bundesdruckerei GmbH και τη δημιουργία της VERIDOS GmbH, με έδρα το Βερολίνο.

 

Η εταιρία απογειώνεται. Πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, και δημιουργεί νέα πτέρυγα παραγωγής ηλεκτρονικών καρτών εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής, ενώ παράλληλα διπλασιάζει  τον αριθμό των εργαζόμενων και με την αγαστή συνεργασία της μητρικής εταιρίας Veridos, οι παραγγελίες από όλο τον κόσμο αυξάνονται θεαματικά. Ο Ευθύμιος Ματσούκης βρίσκεται μέρα παρά μέρα σε ένα αεροπλάνο και  στο

εργοστάσιο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Ίλιον καταφτάνουν συνεχώς αντιπροσωπείες

κυβερνήσεων και κρατών.

Σαράντα χώρες σήμερα, έχουν διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα έγγραφα υψίστης ασφαλείας «made in Greece».

 

“Διαβατήριό μας,” έλεγε ο Ευθύμιος Ματσούκης όταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι, “είναι η ποιότητα της δουλειάς μας.”

 

Η Veridos Ματσούκης έγινε η μοναδική ιδιωτική εταιρία στην Ελλάδα που παράγει ταξιδιωτικά  έγγραφα υψίστης ασφαλείας.  Ο Ευθύμιος Ματσούκης, όπως έγραψε και ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος, έγινε “ο Ελληνας παγκόσμιος παίκτης” σε αυτό τον δύσκολο επιχειρηματικό πεδίο και παράλληλα ο εκπρόσωπος  και πρεσβευτής μιας αθόρυβης Ελλάδας, που αγωνίζεται με ήθος, καινοτομεί και ξεχωρίζει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

 

Αυτή την παρακαταθήκη μας αφήνει ο Ευθύμιος Ματσούκης: Τη ξεχωριστή και σπάνια ποιότητα που τον χαρακτήριζε ως άνθρωπο και ως επιχειρηματία.

 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

bottom of page